6 aplikasi simulator Arduino terbaik untuk digunakan oleh PC pada tahun 2022

By | May 24, 2022
simulator Arduino terbaik untuk komputer 

6 aplikasi simulator Arduino terbaik untuk digunakan oleh PC pada tahun 2022

Arduino ialah pengawal mikro papan tunggal sumber terbuka, yang diperoleh daripada platform Pendawaian, direka untuk memudahkan penggunaan elektronik dalam pelbagai bidang. Perkakasan mempunyai pemproses Atmel AVR dan perisian mempunyai bahasa pengaturcaraan sendiri.

Pada masa ini trend pembangunan adalah ke arah automasi peranti, di mana banyak kerja manusia akan digantikan dengan alat, dengan alasan bahawa alat itu lebih cekap, kerana ia mempunyai risiko ralat yang minimum, contohnya mesin pembungkus makanan di kilang besar sudah digunakan. alat untuk melakukan ini.tugasnya , di mana teras alat adalah peranti arduino yang telah disusun sedemikian rupa, untuk membungkus produk makanannya.

Pada masa ini, dengan banyak trend generasi muda yang ingin belajar tentang mikrokontroler dan automasi sesuatu peranti, tetapi halangan terbesar ialah, harga peranti mikrokontroler ini tidaklah murah, alias mahal, ada perisian simulator Arduino ,  simulator Arduino. adalah mungkin untuk sesiapa sahaja, bermakna pemula dan pereka litar profesional untuk belajar, memprogram dan menguji idea tanpa perlu risau tentang membuang masa dan wang.

Simulator Arduino ialah platform perisian yang sempurna untuk pengaturcara dan pereka yang ingin mempelajari asas reka bentuk skema dan litar. Dengan bantuan simulator Arduino, anda akan berpeluang untuk belajar tanpa rasa takut bahawa anda akan merosakkan papan peranti elektronik dan alat reka bentuk anda.

Pelajar yang menghadapi cabaran untuk membeli peralatan elektrik tanpa petunjuk tentang cara ia berfungsi boleh menghapuskan percubaan dan kesilapan dengan bantuan simulator Arduino, menjimatkan masa dan wang.

Kelebihan Menggunakan Simulator Arduino
Satu lagi kelebihan simulator Arduino ialah hakikat bahawa ia menyokong penyahpepijatan baris ke talian dan pengguna akan mengenal pasti dengan tepat di mana ralat berlaku. Simulator Arduino datang dalam pelbagai bentuk, dan telah dibangunkan untuk serasi dengan OS utama. Dalam artikel ini, kami akan menyenaraikan simulator Arduino terbaik yang serasi dengan PC Windows.

Autodesk Eagle (disyorkan)

Autodesk Eagle menyediakan alat yang berkuasa dan mudah digunakan untuk setiap jurutera di luar sana. kini anda boleh mencipta ciptaan elektronik baharu anda dengan bantuan set lengkap susun atur PCB dan alat penyuntingan skematik, ciri dipacu komuniti dan kandungan perpustakaan.

 • Editor skematik
 • Blok reka bentuk modular – anda boleh menggunakan semula blok litar sedia ada.
 • Skim berbilang helaian – anda boleh mengatur reka bentuk saiz yang berbeza. Pemeriksaan
 • peraturan elektrik – akhirnya anda akan dapat yakin dengan reka bentuk skematik anda.
 • Penyegerakan reka bentuk masa nyata – anda boleh kekal selari antara reka letak skema dan PCB.
 • BGA Fan PCB Layout Editor – Anda boleh melarikan diri dari BGA dalam beberapa saat.
 • Reka bentuk berkelajuan tinggi – Anda boleh mereka bentuk dengan teknologi terkini, termasuk DDR4, PCI Express atau USB-C.
 • Model 3D untuk susun atur PCB – Anda boleh meletakkan PCB dan penutup dengan lancar. Komponen lengkap – ini adalah kedai sehenti anda untuk menyemak keperluan komponen anda. Program bahasa pengguna (ULP) – Anda boleh menambah baik proses alatan reka bentuk anda.
Proteus 
 

Proteus ialah simulator Arduino yang hebat yang menggabungkan kesederhanaan dengan pelbagai ciri dan berjaya menjadikan simulasi Arduino kelihatan seperti perkara paling mudah yang pernah ada. Simulator ini telah berjaya membuat penemuan dalam semua jenis industri seperti pendidikan, automotif dan IoT. Ia serasi dengan kedua-dua Linux dan Windows, dan terdapat banyak perkara yang perlu diketahui tentang penawaran dan komuniti yang bertenaga.

Ciri Proteus yang paling menonjol dan menarik ialah keupayaannya untuk mensimulasikan interaksi antara perisian yang dijalankan pada mikropengawal dan elektronik digital/analog yang disambungkan kepadanya. Model mikropengawal terletak pada skema bersama-sama dengan elemen lain reka bentuk produk anda. Sama seperti cip sebenar, ia mensimulasikan pelaksanaan kod objek anda.
Proteus merangkumi pelbagai instrumen maya seperti Osiloskop, Penganalisis Logik, Penjana Fungsi, Penjana Corak, Pemasa Kaunter dan Terminal Maya serta voltmeter dan ampere ringkas. Lebih daripada itu, Proteus menyediakan penganalisis protokol mod Master/Slave/Monitor khusus untuk SPI dan I2C – anda hanya perlu menyambungkannya ke talian bersiri dan mengawal/berinteraksi dengan data langsung semasa proses simulasi.
Proteus menawarkan cara yang sangat berharga dan murah untuk mendapatkan perisian komunikasi anda sebelum prototaip perkakasan.
Proteus juga membenarkan operasi berikut:
 • Penyahpepijatan: ia boleh melakukan simulasi dalam mod satu langkah, dan ia berfungsi seperti penyahpepijat.
 • Diagnostik: Proteus datang dengan diagnostik komprehensif atau pengesanan mesej.
 • Simulasikan kod pengawal mikro tahap rendah dan tinggi secara serentak
 • konteks simulasi litar SPICE mod campuran.
 • Proteus meningkatkan kecekapan, fleksibiliti dan kualiti sepanjang proses reka bentuk.
Litar Autodesk

Litar Autodesk  membolehkan anda menghidupkan idea anda dengan alatan dalam talian yang percuma dan mudah digunakan. Jika anda seorang pemula, anda boleh mulakan dengan eksperimen yang lebih mudah di Circuit Scribe atau Electronics Lab. Pengguna yang lebih berpengalaman boleh melompat terus dan melompat terus ke Reka Bentuk PCB.

Litar Autodesk  termasuk:

Simulasi masa nyata: anda boleh mereka bentuk dan prototaip sebelum membina litar dalam kehidupan sebenar; Anda boleh menggunakan apa sahaja daripada perintang, kapasitor, dan potensiometer kepada osiloskop.

Pengaturcaraan Arduino: Anda boleh memprogram dan mensimulasikan sebarang kod Arduino dalam editor, dan anda akan mempunyai monitor bersiri lengkap dan koleksi perpustakaan Arduino yang banyak disokong.
Pengeditan kolaboratif: Anda boleh menjemput orang lain untuk bekerjasama dalam reka bentuk masa nyata.
Circuit Scribe Hub membolehkan anda mereka bentuk dan mensimulasikan litar, kemudian mencetak dan berkongsi templat anda. Anda juga boleh membenamkan reka bentuk anda dan belajar daripada komuniti pembangun Litar Autodesk.
Hab Reka Bentuk PCB termasuk ciri-ciri berikut:
 • Reka bentuk skematik: Anda boleh memilih daripada perpustakaan komponen yang dibangunkan oleh komuniti, atau anda boleh membuat komponen anda sendiri.
 • Susun atur PCB: ia termasuk semua alatan yang anda perlukan seperti surih tembaga, isi tembaga, lubang tembus dan gerudi serta banyak alatan skrin sutera.
 • Belajar kod adalah lebih mudah apabila anda boleh memprogramkan perkara yang benar-benar berfungsi. Litar Autodesk ialah alat percuma jadi anda harus pergi dan menyemaknya sekarang.
 • KEMASKINI: Litar Autodesk tidak lagi tersedia sebagai simulator Arduino. Sebaliknya, AutoDesk menukar alat ini menjadi platform untuk pakej PCB.
Simulator Virtronics untuk Arduino

Simulator Artrino Victronics ini mempunyai misi untuk menjadi simulator paling lengkap yang tersedia setakat ini.

Berikut ialah faedah paling penting yang ditawarkan oleh Simulator Artrino Victronics: 
 • Ia menampilkan keupayaan untuk mengajar dan menunjukkan cara lakaran Arduino berfungsi.
 • Anda boleh menguji lakaran tanpa perkakasan atau sebelum membeli peralatan.
 • Anda boleh nyahpepijat lakaran.
 • Menggunakannya, anda boleh menunjukkan projek kepada bakal pelanggan.
 • Anda boleh membangunkan lakaran yang kompleks lebih cepat daripada semasa menggunakan perkakasan.
 • Anda boleh memuat turun versi percuma, mencubanya, dan apabila anda sudah bersedia, anda boleh menaik taraf kepada versi Pro.
 • Perisian ini direka untuk Arduino Uno, Mega, dan papan Arduino standard yang lain.

Ia melakukan pelbagai proses termasuk yang berikut:

 1. Ia melangkah melalui program baris demi baris. Jika baris baharu dipilih, program akan diteruskan dari titik itu.
 2. Melakukan penulisan digital, bacaan digital dan PinMode untuk pin 0-53
 3. Bacaan analog untuk pin 0-16 dan tulisan analog untuk pin digital 0-53
 4. Meniru Serial, output LCD, Ethernet, Servo, kad SD, EEPROM, SoftSerial, SPI, Wayar
 5. Jika, sementara, untuk, tukar, lakukan fungsi whileloop
 6. Subrutin (berbilang peringkat) dengan hujah
 7. Lihat pembolehubah dalam masa nyata
 8. Langkah Masuk, Step Over, Step Out atau Jalankan mod
 9. Keupayaan untuk mengedit lakaran atau membuka dalam Arduino IDE
 10. Sokongan LCD 2 dan 4 lorong hanya dengan CGRAM improvisasi
 11. Tatasusunan 2 dimensi (tanpa permulaan).
 12. Anda juga mempunyai keupayaan untuk menukar fon, gaya dan saiz simulator. Mod minimum sesuai untuk demo/latihan. Perisian ini menawarkan sokongan terhad untuk perpustakaan, penanda halaman, dan struktur tersuai.
Elektronifikasi

Simulator Electronify  boleh membantu jika anda menghadapi masalah dengan elektronik papan terutamanya jika anda terperangkap dalam projek elektronik anda. Ia juga berguna jika anda seorang pemula dan anda ingin mempelajari elektronik dan sistem terbenam untuk menjadikan diri anda sebagai kerjaya dalam bidang ini.

Dengan Electronify anda akan dapat mempelajari elektronik asas kepada pelbagai bahasa peringkat perkakasan. Laman web ini memberikan anda semua pengetahuan yang diperlukan daripada asas hingga lanjutan tentang komunikasi elektronik dan sistem terbenam dalam kaedah yang mudah. Anda akan dapat mempelajari segala-galanya dari awal dan menjadi seorang profesional yang mahir.

Fritzing

Simulator Fritzing ialah inisiatif perkakasan sumber terbuka yang menjadikan elektronik boleh diakses sebagai bahan kreatif untuk semua orang yang berminat dalam subjek tersebut. Laman web ini menyediakan alatan perisian, komuniti dan perkhidmatan dalam semangat Arduino dan pemprosesan dan ia memupuk ekosistem kreatif yang membolehkan pengguna melakukan perkara berikut:

 • Mendokumentasikan prototaip mereka
 • Kongsi prototaip dengan orang lain
 • Pengajaran elektronik di dalam bilik darjah
 • Susun atur dan pembuatan PCB profesional
Dengan Fritzing , anda boleh menukar litar anda menjadi PCB tersuai dengan murah dan pantas. Alat ini hanya boleh bertindak sebagai platform kreatif jika ramai pengguna menggunakannya sebagai cara pembelajaran dan perkongsian.
Anda boleh belajar banyak daripada banyak tutorial yang tersedia. Berikut adalah beberapa yang paling menarik:

 1. Litar Bangunan
 2. Menggunakan Stripboard
 3. Bekerja dengan bahagian SMD
 4. Membuat Templat Kertas
 5. Bengkokkan Kabel dan Kaki
 6. Reka Bentuk PCB
 7. Reka bentuk satu minit Arduino Shield
 8. Penghalaan dua muka
 9. Pengeluaran PCB
 10. Memateri bahagian bahagian SMD
 11. Buat Bahagian Tersuai
 12. Lampirkan Kod Pengaturcaraan.
Menarik juga untuk mengetahui bahawa Fritzing beralih daripada projek penyelidikan yang dibiayai secara terbuka kepada organisasi bukan untung. Ini bermakna bahawa untuk menjadikannya berdikari dan meneruskan pembangunan, Fritzing menawarkan beberapa perkhidmatan yang termasuk:
Fritzing Fab – Dengan Fritzing Fab, perkhidmatan pengeluaran PCB, anda boleh menukar lakaran anda menjadi PCB profesional dengan cepat dan murah.
Bengkel – Terdapat banyak bengkel tentang Arduino, Fritzing dan semua yang berkaitan, ditawarkan kepada pemula dan profesional.
Pembuatan Bahagian – Anda juga boleh menampilkan produk anda dalam Fritzing, dan jika anda tidak mahu melakukannya sendiri, anda boleh mengupah pembangun untuk mencipta bahagian berkualiti tinggi.
Produk – Fritzing telah mencipta kit permulaan dan peningkatan pendidikan.
Anda boleh menyemak maklumat lanjut di laman web rasmi Fritzing.